Proses Pertumbuhan Otak

Kita mempunyai otak tengah sewaktu kita didalam kandungan ibu  lagi. Sewaktu kita kecil,kita memang menggunakan otak tengah. Apabila usia kita meningkat,kita sudah mula tidak menggunakan otak tengah dan kita menggunakan otak kiri dan kanan Untuk menggunakan otak tengah, kita haruslah mengaktifkannya semula sebelum menginjak tiga belas tahun kerana apabila usia kita telah meningkat,ianya adalah amat sukar untuk mengaktifkannya semula.

Sewaktu kita berusia 3 hingga 4 minggu didalam kandungan ibu iaitu semasa fasa pertama pembentukan otak bayi, bahagian otak tengah kita adalah lebih besar daripada otak biasa. Pada fasa kedua pembentukan otak kita iaitu sewaktu kita berusia 7 minggu didalam kandungan ibu, otak tengah kita bergerak kehadapan sedikit dan mengecil sedikit. Pada minggu kesebelas,otak tengah kita kelihatan sudah semakin mahu masuk ke bahagian sebelah dalam otak. Akhir sekali,sewaktu bayi dilahirkan,otak tengah kita sudah berada di bahagian dalam otak kita.

bayi yang berusia 3-4 minggu didalam kandungan

             minggu ketujuh bayi didalam kandungan

minggu kesebelas gambar menunjukkan otak kiri dan kanan lebih besar daripada otak tengah.    

  Ini adalah otak kita sekarang.otak tengah kita telah menjadi amat kecil jika mahu dibandingkan dengan bahagian otak kita yang lain