Jurulatih

JURULATIH KAMI

 

Jurulatih kami adalah berpengalaman dan pakar dalam membimbing para peserta untuk mengaktifkan otak tengah mereka

 

 

Cikgu Zul

MOHD ZUL HIFDZI MOHD NASIR (TUAN ZUL)

Ijazah Sarjana Sains Sosial ( Psikologi Perkembangan) , UKM

Jurulatih Bertauliah Pembangunan Sumber Manusia Berhad (PSMB)

Sijil Spiritual Neuro-Linguistik Programming (NLP) dari Spiritual NLP Malaysia

Certified Hypnotherapist dari Indonesia Board Of Hypnotherapy (IBH)

Mohd Zul Hifdzi Bin Mohd Nasir merupakan jurulatih yang sangat berpengalaman dalam bidang pembangunan insan dan juga pembinaan minda. Minat yang sangat mendalam dalam bidang minda dan perkembangan mental menyebabkan beliau belajar banyak dari pelbagai pihak untuk mendalami ilmu tersebut

Antara kajian yang beliau pernah jalankan adalah beliau telah mengkaji perkaitan antara gelombang otak dengan aktiviti yang sedang dijalankan.

Semasa menjalankan apa sahaja aktiviti, otak akan menghasilkan gelombang sama ada gelombang Beta, Alpha, Theta dan Delta.

Kita sedia maklum bahawa gelombang yang baik untuk kecemerlangan insan adalah gelombang ketenangan iaitu gelombang Alpha. 

Beliau telah kaitan antara aktiviti yang dijalankan dengan gelombang otak yang terhasil. Beliau menjalankan eksperimen terhadap seorang subjek. Subjek dipakaikan dengan peralatan Electroencephalograph (EEG). Wayar-wayar telah dilekatkan pada kepala subjek dan wayar-wayar tersebut disambungkan kepada komputer yang mengukur tahap gelombang otak subjek.

Hasil pemerhatian adalah seperti berikut:

1. Gelombang otak dalam keadaan berehat adalah seperti berikut

otak003-rest

2. Gelombang otak semasa membaca Surah Yaasin 

otak004-yaasin

3. Gelombang otak semasa membaca buku rujukan

 

otak001-bukurujukan

4. Gelombang otak ketika bermain permainan video

otak002-gaming

 

Didapati, ketika berehat dan membaca Yaasin, keadaan gelombang otak adalah paling tenang berbanding dengan bermain permainan video dan juga membaca buku rujukan.

 

 

Oleh sebab itu, kami menggunakan pendekatan bacaan zikir dan ayat-ayat Al-Quran untuk mengaktifkan otak tengah para peserta.

 

>>>>KLIK DAFTAR SEKARANG!!<<<<